
Konijn in het zuur
Heerlijk oud Limburgs recept van super mals konijn. Kies voor een wild of tam konijn in dit recept. Het wilde konijn is wat sterker van smaak en heeft een uitgesproken wild smaak. De tamme variant is wat sappigere en malser. In het algemeen is de wilde variant wat kleiner van formaat dan zijn tamme broer. Voor de wilde variant zou je dan ook het beste 2 konijnen kunnen nemen in dit recept
Equipment
- Grote braadpan met dikke bodem
Ingrediënten
- 1 konijn Vraag eventueel de poelier/slager om het konijn pan klaar te maken en in stukken te snijden
- 1 winterpeen
- 2 middelgrote uien
- 1 kleine of halve knolselderij
- 250ml natuurazijn
- 125ml water
- 2 laurierblaadjes
- 8 peperkorrels
- 3 kruidnagels
- olijfolie om in te braden
- 100gr roomboter om in te braden
- 2 sjalotjes
- 200gr appelstroop
- 100gr ontbijtkoek
Instructies
- Het konijn panklaar maken.
- Maak de marinade: snij de uien, wortel en knolselderij in grove stukken en voeg hier het water, azijn, de laurierblaadje, peperkorrels en het konijn in stukken aan toe. Zorg dat alle stukken konijn goed bedekt met de marinade zijn. Dek af en laat 24 tot 48 uur marineren in de koelkast.
- Haal de de stukkenkonijn na 24/48 uur uit de marinade en laten uitdruipen om ze vervolgens droogte deppen. Let op: de marinade bewaren hiervan maken we de saus
- Snipper de sjalotjes. De stukken konijn in hete olijfolie en roomboter bruin aanbakken en op het laatstemoment de gesnipperde sjalotjes toevoegen.
- Als het vlees goed bruin is de marinade en de appelstroop toevoegen. Zet het vuur laag en sudder hetkonijn gaar in ongeveer 2 uur met de deksel op de pan. Voeg eventueel wat zouten peper naar smaak toe
- Bind de saus tot de gewenste dikte door beetje bij beetje de ontbijtkoek langzaam door de saus te roeren.
Notities
Serveer de konijn met rode kool, spruitjes en aardappels uit de oven. Ook lekker met aardappelpuree.