Welke wijn past er het beste bij asperges?

Welke wijn is het lekkerst bij asperges?

De asperge liefhebber kan weer zijn hart ophalen, nu het aspergeseizoen weer is begonnen. Plusminus drie maanden per jaar kun je als liefhebber genieten van ‘het witte goud’. Hoe eet jij ze het liefst? op de klassieke manier met een romige saus, ei en ham of liever met zalm? en welke wijn past er nu het beste bij asperges? Onderaan het artikel vind je misschien wel een van de lekkerste en makkelijkste klassieke recepten van asperges

Asperge en wijn is een perfect huwelijk, maar zoals bij elk huwelijk geldt je moet wel bij elkaar passen. Schenk een mooi passend glaasje wijn bij je aspergegerecht en de smaak van het witte goud én de wijn komen helemaal tot zijn recht. Maar niet bij elk asperge(gerecht) is dezelfde wijn lekker. Bij een witte asperge met klassiek bereiding is een vollere witte wijn een perfecte match, bij een groene asperge zou zelfs een rode wijn met weinig tannines goed kunnen passen.
Om je te helpen de juiste wijn te kiezen, staan hieronder een aantal ‘basisregels’ en wijnsuggesties voor je op een rij.

Basisregels om de juiste aspergewijn te kiezen:

 • Vermijd stevige rode wijn met veel tannines.
 • Neem geen wijn met houtlagering, ofterwijl een wijn die op hout gelegen heeft. De hout opvoeding in combinatie met het oxaalzuur van de asperge desastreus en de wijn zal het onderspit delven.
  Natuurlijk zijn hier ook weer uitzonderingen die de regel bevestigen. Hierover lees je later meer.
 • De wijn moet niet te licht zijn. Hiermee voorkom je dat de smaak van de wijn naast de sterke smaakt van de asperges naar de achtergrond verdwijnt.
 • De wijn mag (ook) niet te zwaar zijn want zal juist de smaak van de wijn overheersen.

Wijnsuggesties bij asperge gerechten

 • Klassieke asperges (gesmolte boter, ei en ham). Een wat vollere witte wijn past goed bij dit klassieke recept. Bijvoorbeeld de 2020 aspergewijn 12 e Mezzo, IGP Pino Grigio. Een heerlijke volle wijn die de delicate smaak van de asperges ondersteunt en samen ‘het perfect huwelijk’ vormen. Maar ook een lichte Sauvignon Blanc, een Soave of een lichte Chardonnay zijn goede matches.
 • Asperges met lamsvlees. Combineer je de asperges met lamsvlees? Dan is een mooie rosé uit Zuid-Frankrijk uit de Provence of Languedoc een aanrader. Neem bijvoorbeeld de Robert Vic ‘Délicate of een van onze andere rosés. Maar een zachte rode Bourgogne is zeker ook een aanrader.
 • Asperge-zalm gerecht. Ook een klassiek recept, asperges met zalm. Zalm is op verschillende manieren te bereiden en bij elke bereidingswijze kan je weer een andere wijn kiezen om je gerecht compleet te maken. De smaak van de zalm zal sterker zijn dan je asperges, stem je wijn dus af op de zalm.
  Als je voor bijvoorbeeld gerookte zalm gaat, neem dan een frisse witte wijn met een zuurtje. Met de Grüner Veltliner uit Oostenrijk je zit eigenlijk altijd gebeiteld. zoals de Urbanihof Grüner Veltliner. Mocht je liever een andere wijn willen combineren, dan is een Sauvignon Blanc een mooie alternatief. Kom je liever verrassend uit de hoek? Kies dan een wat stevigere rosé.
  Bij gebakken zalm dan past een boterige Chardonnay goed. Maar wat misschien nog wel een mooiere keuze is, is een wijn met een flinke zuurgraad zodat de vette structuur tegengas krijgt. Bijvoorbeeld een mooie frisse Riesling. In ons assortiment vind je een aantal heerlijke Rieslings uit Duitsland. Deze passen perfect bij de asperges en maakt de zalm (met een romige saus) heerlijk verteerbaar .
beste en lekkerste asperge wijn 2020
12e Mezzo, IGP Pinot Grigio del Salento, Varvaglione 2019

Hoe herken je en bewaar je verse asperge?

Verse asperges kun je herkennen aan een aantal kenmerken:

 • Als je een aantal asperges tussen je handen langs elkaar wrijft moeten ze je toezingen (piepend geluid)
 • De onderkant van de asperge is mooi glimmend (niet uitgedroogd). Is de onderkant gebarsten dan zijn de asperges uitgedroogd
 • Ze zien er fris en fruitig uit en geen rimpelig velletje. Ze moeten mooi wit zijn. Zijn de asperges rozig en/of bruin dan zijn ze niet meer vers.
 • De asperges hebben een mooie gesloten kop

Het advies is dan ook om indien mogelijk de asperges rechtstreeks bij de boer in te kopen zodat je bijna altijd gegarandeerd asperges hebt die net van het land komen. Asperges kun je 2 a 3 dagen makkelijk bewaren in de koelkast wikkel ze dan wel in een vochtige theedoek. Wil je ze nog langer bewaren vries ze dan in. Schil ze wel zorgvuldig van te voren en verpak ze in een stevig diepvrieszakje. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij het bereiden dan gelijk vanuit de vriezer in een pan met ruim komend water ontdooien is niet nodig.

Asperges is een Superfood!

Asperges is misschien wel de gezondste groente die er bestaat en daarom ook wel ‘Koning van de groente’ genoemd. Asperges vallen onder de familie van de lelieachtigen waaronder ook de prei en knoflook toe behoren. Bijna geen enkel ander voedingsmiddel bevat zo weinig kilocalorieën en bevat tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen en voedingsstoffen als de asperge. Ze zitten dan ook bomvol met vitaminen B, B1, C, E, K en Foliumzuur. Tevens werken ze bloedzuiverend en kunnen gebruikt worden als vocht afdrijvend middel bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Bijkomend voordeel is dat er voor en tijdens het oogstseizoen in Nederland geen chemisch bestrijdingsmiddel worden gebruikt. Pas na het seizoen worden deze middelen minimaal gebruikt. Tevens vind je steeds meer biologische aspergetelers die geen enkel chemische middel gebruiken, maar bijvoorbeeld compost en de aspergebedden ruimer aanleggen zodat de kans op schimmelinfecties wordt verminderd.

Drie soorten Asperges

Er worden drie soorten asperges geteeld en verkocht in Nederland: de witte, groene en paarse asperger. De witte variant is verre weg de meest geteelde en populairste van het stel. Zowel de witte als de groene worden meestal warm gegeten, waar de paarse asperge het meeste geschikt is om in frisse salades te verwerken. De witte variant groeit in de grond, in de zogenaamde aspergebedden. Zo behouden ze de kenmerkende witte kleur omdat ze niet in aanraking met het zonlicht komen. De witte asperges hebben een milde smaak, zijn licht zoet en een klein beetje bitter. De groen en paarse variant groeien boven de grond. De groene asperge smaak wat sterker en stuk aardser dan zijn witte broer. De paarse is een stuk zoeter en daardoor dus perfect voor in salades

Stukje Geschiedenis

Al 5000 jaar is de asperge een bekend product. Niet alleen als groente maar ook als geneeskrachtig kruid tegen lage bloeddruk, hartkloppingen en leverkwalen. De oudste geschrifte zijn gevonden in het oude Egypte in een muurtekening van een offer aan de farao.
Aan het begin van de twintigste eeuw vond de asperge zijn weg naar Nederland, maar het duurde tot na de tweede wereldoorlog voordat de aspergecultuur echt tot leven kwam. De asperge teelt concentreerde zich in Zuidoost Nederland omdat dit gebied zeer geschikt is door de zandgronden. Tegenwoordig worden asperges in elke provincie geteeld, maar het hart ligt toch steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant.

Seizoen

Het asperges seizoen lijkt elk jaar weer vroeger te starten mede door de klimaat veranderingen en de daardoor zachte winters. Daarnaast is ook de asperges kweker steeds inventiever met vervroegingsmethoden. Zo verwarmen ze bijvoorbeeld de aspergebedden op. Dit doen ze door 15 centimeter onder de plant verwarmingsslangen aan te leggen waar warm water doorheen wordt gepompt. Dit systeem is te vergelijken met een vloerverwarming in huis. De aspergebedden worden dan ook nog eens verpakt in speciale folie, met een witte en zwarte kant. Afhankelijk van het weer kan de kweker kiezen voor de witte of zwarte kant boven. De zwarte kant absorbeert de zonnewarmte en warmt de aspergebedden op en als het weer te warm wordt, dan draaien ze het folie om. De witte kant reflecteert de zonnewarmte en houdt het bed koeler.
Een andere methode is over het aspergebed een tent te spannen waardoor een soort mini tunnel ontstaat. Hier doorheen wordt warme lucht geblazen. Bij deze methode is de vergelijking met een plastic rups is snel gemaakt.
Wanneer de teler deze twee methodes combineert, dan kunnen de asperges nog eerder geoogst worden en kun jij eerder in het jaar genieten van dit witte goud.

De start van het seizoen is dus nooit op een vaste datum, het het einde van het seizoen daarentegen wel en staat vast op 24 juni tijdens het Midzomerfeest ook wel Sint Jan genaamd.

Teelproces

Aspergeveredelaars kweken speciale aspergezaden die door plantvermeerderaars uitgezaaid worden en uitgroeien tot aspergeplant (wortel). Wanneer deze planten groot genoeg zijn gaan ze naar de aspergeteler die ze vervolgens in de aspergebedden plant. Na twee jaar kunnen dan de eerste asperges geoogst worden.

In het voorjaar groeit uit de aspergeplant een nieuwe stengel: de asperge. Per seizoen kan één plant 10 tot 15 asperges voortbrengen. Na het seizoen (24 juni) als de asperge niet meer geoogst wordt groeit de laatste asperge van het seizoen uit tot een plant. Zo kan de plant weer voldoende energie opbouwen voor het nieuwe seizoen.

Zo rond begin april wordt gestart met met de oogst van de asperges. De aspergesteker loopt tussen de bedden door opzoek naar barstjes aan de bovenkant van het aspergebed. De asperge heeft dan de juiste lengte bereikt en kan geoogst worden. Na de oogst worden de asperges ongeveer zes uur lang in koud water gelegd, om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Hierna worden ze gewassen, op maat gesneden en gesorteerd op kwaliteit.

Kwaliteitsklassen

Sinds 2006 hebben de Nederlandse asperges een kwaliteitslabel (blauw label met Nederlandse vlag). Dit label geeft aan dat de de asperges in Nederland zijn gekweekt en het label wordt alleen gebruikt voor de kwalitatief betere asperges. De prijs van de asperge wisselt en is ‘weersgevoelig’. Je zou bijna kunnen zeggen hoe warmer het voorjaar hoe goedkoper de asperges worden. Indien het wat minder goed weer is (koud en regen) kan de prijs zomaar oplopen tot boven de 10 euro per kilo. Dit maakt de asperge dan ook tot een van de duurste groentes. Andere reden dat het witte goud aan de dure kant is, is dat het gewas erg arbeidsintensief is: elke asperge moet handmatig worden opgespoord en geoogst.
Asperges worden ingedeeld in verschillende kwaliteitsklassen:

 • AA 20-28mm dik
 • A   16-20mm dik
 • B   12-16mm dik
 • AAA alles boven de 28cm dik

De AA kwaliteit wordt in het algemeen beschouwd als de beste kwaliteit, maar smaken verschillen. Sommige mensen houden van een wat dikkere asperge en de ander van een dunnere asperge. Als je zorgt dat je verse asperges hebt is een miskoop uitgesloten. Wel is het fijn om mooie rechten asperges te kopen in verband met het schillen.

Klassiek super lekker asperges recept en ook nog eens super makkelijk.

Onderstaand recept is volgens oud Limburgs gebruik en super makkelijk. Hiermee ook je de asperges perfect, het kan bijna niet mislukken!

 

Ingrediënten:

 • 400 tot 500 gram asperges per persoon
 • 150 gram roomboter per persoon
 • 2 plakjes been- of gerookte ham per persoon
 • 2 eieren per persoon
 • Vers takje of fijn gesneden peterselie  (optioneel)

Hoe maakt je de lekkerste Asperges klaar

 • Schil de asperge met een dunschiller, zorg dat je steeds goed overlapt en geen stukjes overslaat (vanaf de kop naar beneden).
 • Snij een klein stukje van de onderkant. Hoe verser hoe minder je ervan af hoeft te snijden.
 • Doe de asperges in een ruime pan met koud water (eventueel snufje zout maar is zeker niet noodzakelijk) en sluit de pan af met een deksel. Zet de pan op een hoog vuur.
 • Wacht tot het water kookt en zet dan het vuur uit. Laat de deksel op de pan zitten!
 • Na 20 minuten zijn je asperges perfect gaar. Heb je wat dikkere asperges? geef ze dan een paar minuutjes extra.
 • Kook de eieren, ongeveer 7 minuten zodat het ei niet super hard is maar het eigeel er ook niet meer uitloopt.
 • Snij intussen de (been)ham in kleine stukjes.
 • Pel de eieren en snij deze ook in stukjes.
 • Laat de roomboter op een zacht pitje smelten, 5 minuten voordat de asperges gaar zijn.
 • Na de 20 minuten de asperges uit het warme water en leg deze op een (voorverwarmd) groot bord of op een schaal
 • Verdeel (gemengd of apart) het ei en de ham over asperges.
 • Giet de gesmolten boter over de asperges, ei en ham
 • Eventueel kun je het nog garneren met een takje (of fijn gehakte) peterselie

Serveer de asperges met bijvoorbeeld gekookte krieltjes en een frisse salade. En vergeet niet om het helemaal af te maken met een heerlijk glaasje wijn en geniet.

Opzoek naar meer recepten? Kijk op de site van het Nederlands Asperge Centrum daar vind je honderden verschillende recepten.

Drie vooroordelen over Asperges

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tasteofwine.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 14 reviews.